Кафето ви е по-скъпо заради времето

Ще се задържат ли цените високи?

17:30 | 1 септември 2021
Преводач: Антон Груев

Наводнения в Китай. Суша в Канада и слана в Бразилия. Какво е общото между тези събития? Те са климатични събития, които се засилват от климатичните промени и оказват значително влияние върху потребителските цени.

Всички - от мениджъри на активи до заводи, от производители на боя до законотворци казват, че инфлацията е основният източник на опасения за големите корпорации, а всичко се влошава от климатичните промени.

В Бразилия, слана в края на юли опустоши огромни насаждения с кафе сорт арабика. Моментът беше особено неподходящ, защото засегна много млади растения, което може да повлияе върху производството за години напред.

Собственик на голяма ферма в южна Бразилия казва, че минусовите температури са засегнали близо 120 000 млади кафени растения от общо 200 000 засадени преди по-малко от година. Това ще се отрази и на цените на кафето.

Фючърсите върху сорта Арабика, което представлява 75% от световното потребление поскъпнаха със 17% и надминаха $2 за паунд за първи път от 2014.

"Подобно на много други компании, ние сме хеджирали, така че имаме известна защита до края на годината и части от следващата. Но в един момент този период ще приключи и ще трябва да се справяме с по-високите цени", казва директорът на Nestle Марк Шнайдер.

В крайна сметка, увеличението на цените ще достигне и потребителите. През юни инфлацията в САЩ достигна 5,4%, което е най-високата стойност от 2008 г.

Американската компания за храни J.M. Smucker, която притежава Folgers и Dunkin Coffee, предупреди, че възнамерява да увеличи цените в множество продуктови категории от септември.  

Според Дирк ван де Пут директор на Mondelez цялостната инфлация при храните не е толкова по-висока от обичайната. "Има някои продукти в супермаркетите, които поне временно ще поскъпнат. Но според нас, след време цената ще се нормализира", смята той.

Но дори политиците и икономистите да твърдят, че по-високите цени няма да се запазят, почти всички региони по света попаднаха под ударите на екстремните климатични явления.

Няма отрасъл, който разчита повече на милостта на слънцето, дъжда и жегата от земеделието.

И когато промените във времето преобръщат съдбите на фермерите за една нощ, скоро може и вие да усетите ефекта, когато поръчвате сутрешното си кафе.