Новата услуга за плащане на Apple

Марк Гърман, Bloomberg News

13:30 | 16 юли 2021
Преводач: Антон Груев

Когато услугата бъде пусната, ще може да използвате инструмента, който сега се нарича Apple Pay Later. Тя ще работи по следния начин. Да кажем, че отивате в магазин или купувате нещо онлайн, което струва $100. Ако участвате в новата програма на Apple имате два варианта.

Единият е Applel pay in 4. Това ще ви позволи да разделите плащането на 4 равни безлихвени вноски от по $25. И ще трябва да платите по $25 на всеки 2 седмици. Или на практика е 8-седмична безлихвена програма.

Другата се нарича Apple pay на месечни вноски. Тя е по-дългосрочна, ако купите нещо по-голямо, което струва хиляди долари и искате го платите през Apple pay в рамките на няколко месеца. В такъв случай, Apple ще начислява годишна лихва, а Goldman отново ще обезпечава плащанията.

Определено ще бъде нов слой в Apple pay. Интересното е, че може използвате всяка кредитна карта, която сте включили в портфейла Apple pay. Няма нужда да използвате кредитна карта на Goldman Sachs или на Apple, нито друго кредитно приложение.

Така че ще бъде интегрирано толкова незабележимо, така че не съм сигурен защо потребител на Apple с Apple pay е би използвал тази услуга, а би предпочел конкуренти като Affirm, Paypal и останалите.

За мен беше интересно, че условията на Епъл на практика са еднакви с тези на Affirm и Paypal. Плащането на 4 вноски реално е същият безлихвен план, който предлага всеки нейн конкурент. Така че Apple не предлага по-добра функционалност, нито по-добра сделка от техните конкуренти и това би ги предпазило в бъдеще.