Байдън отмени ограниченията за TikTok и WeChat

Сю Кийнан, Bloomberg

11:30 | 10 юни 2021
Обновен: 13:06 | 10 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Технологии

Президентът Байдън издаде заповед за отмяна на ограниченията за китайските приложения TikTok и WeChat. Белият дом каза, че вместо това администрацията ще проверява приложения от неприятелски страни, които биха могли да представляват риск за чувствителни амиракански данни. Тези, за които се смята, че представляват заплаха за сигурността, ще бъдат блокирани. Действията от ерата на Тръмп бяха насочени към приложения, собственост на китайски компании, включително ByteDance и Tencent.

SEC

Междувременно главният регулатор на Wall Street призовава за обширно преразглеждане на правилата в основата на търговията с акции в САЩ. Председателят на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ Гари Генслер казва, че е помолил агенцията да разгледа въпроси свързани с търговията с акции, включително т.н. изисквания за най-добро изпълнение. Правилата за търговия, хедж фондовете и брокерите са подложени на контрол след огромните скокове на меме акциите, включително тези на GameStock и AMC.

Олимпиада

Остават шест седмици до Олимпийските игри в Токио. Международният олимпийски комитет казва, че над 80% от спортистите, участващи в игрите, са напълно ваксинирани. Токио е в извънредно положение заради вируса поне до 20 юни. Отделно японският премиер казва, че иска всички в страната да бъдат ваксинирани поне с една доза до ноември.

Авиация

Новите данни показват, че САЩ поема лидерската позиция от Китай в глобалното възстановяване на гражданските полети. Вътрешният капацитет на САЩ е на около 84% от нивата за 2019 г. Китай беше изместил САЩ като най-големият световен авиопазар след овладяване на вируса през първата половина на 2020 г. Вътрешните полети минаха нивата от 2019г. още тази година. Но последния ръст на заразените в Гуангдонг ги намали.