Не бива да се отхвърлят никакви версии за произхода на вируса

Андрю Пекож, университет Джон Хопкинс

10:59 | 8 юни 2021
Преводач: Антон Груев

Бих казал, че е от изключително значение. Ето защо някои учени казват, че когато проучват въпроса, искат да разполагат с цялата налична информация. Не искаме да отхвърляме версии по политически причини или защото не искаме това да е причината за появата на вируса.

Просто искам да кажа, че най-важното в случая е да разберем как вирусът се е прехвърлил от прилепи в други животни и след това към хората.

Това ще ни даде информация за начина по който вирусите засягат човешкото население и ще ни позволи да се подготвим по-добре за следващата пандемия. Ако разбира се открием начини да ограничим този риск.

Пак казвам, че ако това е станало от лаборатория, също трябва да го знаем. Но дори и това да е реалността, вероятно вирусът се е адаптирал и преди това, за да заразява хора и трябва да навлезем още по-надълбоко, за да разберем как екологията на вируса предизвика такава ужасна пандемия.

Ваксина

Мисля, че ако вече сте имунизирани, до голяма степен сте защитени. Получихме страхотни данни, особено през последните 4-5 месеца, които показват колко добре ваксината предотвратява тежки симптоми на вируса и дори предаването му на други хора. Нищо не е сигурно на 100%. А това, което ме тревожи са тези 40-50% от населението, които не са имунизирани.

През летните месеци, вирусът не се разпространява толкова ефикасно, колкото през есента и зимата, когато хората стояха основно на закрито. Затова не искам хората да разчитат на фалшивото чувство на сигурност заради ниския темп на заразяване. Той се дължи на комбинация от ваксинация и неблагоприятни условия за предаване на вируса.

През есента е възможно да има нов скок на случаите. Вероятно няма да е толкова голям, колкото през миналата есен и зима, но ако повечето хора не се имунизират, това неминуемо ще се случи.