Продължава обстрелът на Газа

Розалинд Матисън, Bloomberg

12:38 | 14 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Имаше съобщение, че сухопътните сили влизат в ивицата Газа. Има обаче и въздушни удари. Използват самолети, танкове и артилерия в операцията в Газа. Нова много силна офанзива от израелска страна.

Има възможност сухопътните сили да влязат. Военните казаха, че са получили разрешение да повикат още 9000 резервисти и това би включвало евентуална сухопътна операция.

В момента такава все още няма.

Доста мащабни обаче бяха действията на артилерията в Газа през нощта.

В отговор Хамас изстреля ракети към Израел.

Потенциално ситуацията в Израел е по-тревожна. Ако израелското правителство приеме да обяви примирие с Хамас, как ще успеят да накарат хората да спрат да са бият по улиците? Много дълбоки разделения има в двете общности заради дългогодишния конфликт. Араби и евреи внимателно се следят какво правят.

Сега и тези обстрели, с които имаме изгорени и сринати сгради и атаки срещу хора. Да спре всичко това би било най-трудно.

Някои от назначенията в администрацията на Байдън се бавят много дълго, не само в Близкия изток.

Първоначалният приоритет бе насочен другаде.

Към Русия, към Китай и опита да се върне иранската ядрена сделка отново на масата за преговори.

Има и огромен проблем заради пандемията.

Така че някои назначения се забавиха.

Вероятно Израел не е бил непосредствен приоритет и така ситуацията ескалира.

Има големи тревоги дали нещата няма да се отразят дългосрочно на Договора Авраам. Това е споразумението между Израел и арабски страни, което трябва да донесе огромна полза за всеки в региона, включително икономически, в търговията и инвестициите.

Доведе до отваряне на границите, подновяване на полетите и туризма. Има огромен интерес да не се допусне да бъде засегнат.

Това, което може да стане обаче е да има последици за прилагането на договора. То може да се забави в резултат на ситуацията в момента.

Има обаче огромно желание самият договор да бъде запазен.