Руските банки имат облигации за около 7,6 трлн рубли

Андрей Костин, президент на VTB Bank

19:30 | 11 май 2021
Обновен: 20:20 | 11 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Купуваме, защото доходността е много добра. Вече е над 7% и защото руските облигации са много ликвидни. Винаги можете да получите кеш срещу тях. Добра инвестиция са. Имаме в портфейла около 1,7 трлн рубли, повече от американските инвеститори.

Те може да имат около 1-1,4 трлн.

Общо руските банки имат облигации за около 7,6 трлн рубли. Ситуацията е доста управляема и очакваме да не се влоши много повече.

Чуждите купувачи бяха активни, но зависи как отделите по съответствия или водещите финансови институции в Америка ще решат какви приложения ще имат тези санкции. Вероятно ще поискат съвет от Офиса за контрол на чуждестранни активи по въпроса.

Може да продължат да оперират на вторичния пазар или може да извадят нови облигации там, емитирани след 14 юни. Това е въпрос, на който не мога да отговоря на този етап.

Всички чуждестранни инвестиции в руски облигации не надхвърлят 20% в момента. Даже са 19,5%.

Русия има много стабилно финансово положение.

Даже тази година очакваме бюджетният дефицит да е много по-малък от очаквания. Може би няма да надхвърли 800 млрд рубли.

Догодина очакваме държавният бюджет да излезе на плюс от 1,5 трлн.

Това означава, че тази година вероятно Русия заема по-малко на пазара. И вече министърът на финансите каза, че може да увеличат значително емитирането на дълг с около 900 млрд рубли.

Това означава, че апетитът на руското правителство за още кредит е по-малък.

Може лесно да бъде задоволен с вътрешните играчи.