Може ли Zoom да е вреден за здравето ви

20:30 | 27 април 2021
Преводач: Кирил Петков

Последна мисъл: може ли Zoom да е вреден за здравето ви? Работа от вкъщи: преди година повечето от нас не се замислиха за това. Събрахме си багажа и напуснахме офиса, за да работим от вкъщи, без да се замислим че това може да продължи над година.

И сега сме прекарали година в справяне със ситуацията, технологията, ученето на децата от вкъщи, в търсене на удобно място за работа, и, о да, учейки се да използваме Zoom, Skype, или други подобни.

В началото бе интересно - колко можем да свършим? Експертите казват, че не се очаква да се върнем към предишните си навици.

Рут Порат, главен финансов директор на Alphabet: Можете да спестите на служителите си време от трафик. Чрез решаване на проблемите на служителите си имате по-добър достъп до кадри. Това ще доведе до ползи.

Сатия Надела, директор на Microsoft: С излизането ни от тази криза ще осъзнаем значението на гъвкавостта. Има истински причини хората да искат да работят от вкъщи.

Но сега виждаме другата страна на работата от вкъщи.

Да, лесно е да се разходим по коридора или да отидем зад ъгъла, но е също толкова лесно всеки да ни намери по всяко време на деня или нощта. И това включва уикендите. Това ни води до здравния проблем.

Програмният мениджър на HSBC работел от вкъщи и в неделя следобед усетил стягане в гърдите и затруднения с дишането. Да, това е сърдечен удар.

Джони Фростик пише в LinkedIn пост с над 200 хиляди лайка: първата му мисъл не била за него или семейството му. Не, той каза за Bloomberg News, че се разтревожил, че ще изпусне срещата утре. По негови думи: "Това е неприятно."

Нека сме ясни - имаме способността да работим твърде много и без Zoom. И самият господин Фростик казва, че трябва да отслабне. Но с първите ни стъпки в новия свят може би трябва да се замислим дали не е твърде лесно да се захванем за работа когато и да е, където и да е.

Фростик изрежда приоритетите си в поста, и на първо място е да не прекарва цял ден в Zoom.

Да ви звучи познато?