Проучване на Goldman откри силен апетит към риск

Марк Зигел, глобален директор Застраховане, Goldman Sachs Asset Mgmt

14:23 | 26 април 2021
Преводач: Силвия Грозева

Винаги има опасения. Основното заключение от доклада ни е апетитът към риск. Забелязваме го навсякъде, във всички индустрии.

Застрахователния, здравеопазването и др.

Забелязваме го и по региони – в Европа, Азия, двете Америки, Бермуда.

Забелязваме го и в класовете активи – акции, инструменти с фиксирана доходност, кредит.

Да, има тревоги. Една от най-големите е инфлацията.

Предишни години респондентите казваха, че се тревожат от дефлацията, особено в Европа. Сега нещата напълно се преобърнаха.

Тревогата е за инфлацията. Отчасти заради търсенето на капитали – частни, публични, но и при инструментите в фиксирана доходност с плаваща лихва.

Питахме за крипто, но не точно като инвестиция и за баланс, а какви са последиците на движението към крипто. Дали има ли нещо около него, свързано с инфлационните очаквания.

Като цяло хората биха отговорили, че крипто е стока и застрахователите не държат много стоки в баланса си. Те не държат злато, нито сребро като инвестиция.

Няма да гледат на крипто като на инвестиция, по-скоро като на сигнал какво се случва на пазарите.

Това е силно консервативна база инвеститори. Те имат задължения, които трябва да могат да изпълняват. Но има някои неща.

Първо, индустрията излиза от пандемията финансово и е в много силна позиция. Това не означава, че самите компании и техните служители и клиенти не са имали проблеми – здравни и други. Не означава, че не са имали повече искове за спиране на бизнеса, здравни и свързани със смърт.

Но индустрията е много добре капитализирана и силно ликвидна. В следващите 3г., като оставим настрана опасенията им, те очакват растяща икономика, огромен обем фискални стимули по света, страшно много монетарни облекчения глобално и бавно, но уверено овладяване на пандемията.

Когато правят прогнози, те не забелязват да се задава рецесия в следващите 3г. Виждат доста добри корпоративни кредити, свити спредове и високи оценки на капитала.

Но не и рецесия. Това е добро време за инвестиране.