САЩ иска освобождаване от патенти за производство на ваксини

Вони Куин, Bloomberg News

12:40 | 23 април 2021
Преводач: Мария Попова

Индия

Индия бележи най-големия дневен скок в броя на случаите на коронавирус с над 314 хиляди новозаразени. Така, общият брой на заболелите достигна почти 16 милиона. Поредната вълна поставя болниците и крематориумите на ръба, а броят на ваксинираните изостава от този в богатите държави. Няколко държави обявиха ограничения за пътуванията до и от Индия, включително Сингапур, Австралия и Обединеното кралство.

Патенти

Администрацията на Байдън разглежда предложението на прогресивните демократи за ускоряване на глобалния достъп до ваксини срещу коронавируса, като се подкрепи отказ от правата върху интелектуална собственост в международен мащаб. Над 50 държави подкрепят този ход, включително Индия и Южна Африка като казват, че така ще бъдат спасени човешки животи. Това среща съпротивата на големите производители на лекарства, които казват, че такъв отказ е ненужен. Бившият президент Доналд Тръмп блокира първото предложение през миналата година.

Престъпления от омраза

Американският Сенат прие проектозакон замислен да ограничи нарастващите престъпления от омраза срещу  американци от азиатски произход. Законът ще увеличи ресурсите за решаване на проблема с престъпленията от омраза. Подкрепящите го твърдят, че така ще бъде отправено ясно послание, уверяващо американците от азиатски произход, че насилието срещу тях няма да бъде толерирано. Говорителят на Сената, Нанси Пелоси заяви, че законът, подкрепян от президента Байдън, ще бъде гласуван следващия месец.