Демонстранти в цяла Русия поискаха освобождаването на Навални

Хенри Мейер, Bloomberg News

12:30 | 22 април 2021
Обновен: 18:24 | 22 април 2021
Преводач: Кирил Петков

Главният критик на руския президент Владимир Путин, Алексей Навални, според последователите си е на прага на смъртта в болница в затвор на около 200 километра източно от Москва.

Съдбата му е поредната гореща точка в нарастващото напрежение между Русия и Запада и е причина за неясни предупреждения от страна на САЩ в случай на смъртта му.

44-годишният лидер на опозицията оцеля след отравяне през август миналата година, за което той и западните правителства обвиниха Кремлин.

Руските власти отрекоха.

Навални бе арестуван през януари, след връщането му от Германия, където се лекуваше след отравянето.

От три седмици Навални настоява с гладна стачка външна медицинска помощ заради остри болки в гърба и краката.

Властите в Русия казват, че Навални е в задоволително състояние.

Последователите на Навални призоваха за национални демонстрации в сряда, денят на годишното обръщение на Путин към нацията.

Последните подобни протести през януари бяха потушени със сила и хиляди арести.

От тогава властите затягат мерките си срещу организацията на Навални, принуждавайки известен брой негови съюзници да напуснат страната и заплашвайки други със затвор.

Миналата седмица прокурори от Москва поискаха съдът да обяви фондацията за борба с корупцията на Навални и централата й в Москва за екстремистки организации.

Напрежението нараства със струпването на руски военни сили на границата на Украйна и руско-чешкия скандал с изгонените дипломати.

Ако Путин позволи Навални да умре, това може да разпали тлеещата криза в отношенията на Русия със Запада.