Как круизните кораби заплаваха отново насред Ковид-19, част 1

Ники Екстайн, Bloomberg

13:15 | 22 април 2021
Обновен: 13:26 | 22 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Карибските страни, а не Центърът за контрол и превенция на заболяванията, (CDC), пишат правилата за безопасно завръщане на круизните пътувания.

Почти година, след като индустрията остана на сушата поради пандемията, американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) даде лъч на надежда, като каза на Bloomberg в началото на април, че възстановяването на пасажерските операции в Съединените щати може да стане до средата на лятото. Но това може да е прекалено късно.

Докато Центърът едва открехна прозореца, много круизни линии, на които им бе дотегнало чакането, вече бяха решили напълно да загърбят САЩ. Поне за най-натоварения си летен сезон и да прехвърлят доходната си индустрия далеч от бреговете им.

През 2019 американската круизна индустрия поддържаше почти 450 хиляди работни места и допринасяше 56 млрд долара към икономиката.

Сега голяма част от тези приходи са отклонени към пристанища около Карибите, които посрещат кораби с отворени обятия.

Някои като Бермуда, ограничават броя на пасажерите на круиза. На брега на този остров могат да слязат само 3 хиляди посетители седмично.

Други, включително и Ангила, спечелили си признание със забележително ниския брой на Ковид случаи през пандемията, изискват всички екскурзии на брега да бъдат ограничени до конкретни части на острова и да се водят само от одобрени изпълнители, спазващи Ковид безопасността.

Едно изискване присъства постоянно и навсякъде – ваксини за всички пълнолетни гости и екипажа.

Почти всяка основна круизна линия е на борда – Crystal Cruises, Royal Caribbean, Celebrity, Norwegian Windstar и дори Viking планира да започне бизнес в региона това лято.

И все пак круизите вървят ръка за ръка с известните и неизвестните рискове.

Вижте втора част на видеото.