Freightwaves: Обемите товари никога не са били толкова големи

Крег Фулър, изпълнителен директор на Freightwaves

12:42 | 8 април 2021
Обновен: 12:42 | 8 април 2021
Преводач: Антон Груев

Обемите товари никога не са били толкова големи. В много отношения това е най-голямото количество товари, което логистичната промишленост е отчитала в историята.

Всички аспекти от транспорта и складирането работят при максимално търсене и не очакваме в скоро време това да се промени.

На практика всички сектори от икономиката са под пара. Потребителските разходи и търсенето на товари през миналата година достигна рекордни стойности. А сега повече сектори, включително индустриалното производство предоставят по-осезаем тласък на логистичните компании. Ако прибавим към тях по-ниските обеми, които идват от чужбина и по-ниската производителност на пристанищата, до сега никога не сме виждали такива пазарни условия. 

Спотовите цени на практика се удвоиха спрямо миналата година, на някои пазари скокът е с 400-500%. Не смятаме, че тенденцията е устойчива в дългосрочен план. Поне от гледна точка на цените очакваме охлаждане. Но базата, до която ще спаднат, все пак ще е с около 30% по-висока, отколкото преди пандемията. Мисля, че ставките ще достигнат устойчиви нива някъде през есента. Но не смятаме, че ще спаднат до стойностите от преди пандемията.

Другият проблем, който индустрията има е капацитетът. И тук имам предвид, че няма достатъчно шофьори на камиони. А този сектор се бори със строителството и индустриалното производство. А и стимулите също играят важна роля – заради тях тези, които обикновено биха карали камиони, си търсят друга работа или не са склонни да работят като шофьори. И това поставя под сериозен натиск свободния капацитет, което пък допълнително задълбочава недостига на пазара.