BlackRock очаква Фед да продължи да подкрепя икономиката

Бен Пауъл, главен инвестиционен стратег за Азия на BlackRock

10:20 | 11 март 2021
Автор: Силвия Грозева

Вие посочвате основния въпрос на пазарите – дали Фед или като цяло централните банки, но най-вече американската ще продължат да подкрепят икономическото възстановяване и рестарта, дори и данните да продължават да се подобряват.

Засега Фед е доста последователен с посланието си, че ще продължи да прави това.

Имахме още доказателства за това в протокола, който излезе на 10 март.

Миналата седмица председателят Пауъл каза, че е много рано да се обсъжда намаляване на стимулите.

Смятаме, че имаме съчетание на рестарт на глобалната активност с доста стабилни данни от продажбите на дребно в САЩ и други страни и в същото време на Запад хората, които определят политиките продължават със стимулите.

Според нас това остава конструктивната рамка за риска в момента.

Критично важно е да се разбере, че реалната доходност води ръста на реалните активи. Видяхме разпродажби в номинална доходност, която записа ръст.

Имаше известна изненада от някои коментатори, че рискът продължава да е наред.

Но ако разгледаме ръста на брейкивън инфлацията, а реалната доходност остана по-скоро стабилна, на историческо дъно, това е пак конструктивна рамка за риск.

Ние го наричаме новата номиналност, идеята, че ръстът на инфлационните очаквания няма да предизвикат ръст на номиналната доходност така рязко, както може да е било преди.

Ние се връщаме към реалната доходност, което продължава да подкрепя прогнозата за реалните активи. Защото реалната доходност остава стабилна на ниски, негативни нива, което е доста конструктивно за риска.