Как Rivian се опълчи на Tesla, част 2

Ед Лъдлоу, Bloomberg Сан Франциско

21:00 | 10 март 2021
Автор: Силвия Грозева

Rivian имат и 8 млрд долара в банката от инвеститорите. Това помага. Класическата линия Илън Мъск. Трудно е да спрем да ги сравняваме с Tesla, но прототипите са лесна работа, но производството е сериозно.

Това призна наскоро и самият Илън Мъск.

Това, което чувам от хора от компанията е, че много внимателно обмислят и са предпазливи в планирането на всичко това.

Много висши служители в Rivian са бивши инженери на Tesla, които са минали през тези неща през 2018. Те са си научили урока.

Rivian е добре капитализирана. Нашите източници ни казват, че в момента правят пикапи и SUV на супер пилотна линия, за да изпипат всичко. Да видят всички проблеми на масовото производство.

Имат и много внимателно обмислена и планирана програма за производство. И трите модела имат обща платформа като скейтборд.

И трите са захранвани с батерии. Те са едни и същи.

Това прави две производствени линии за скейтборда и след това се разделят – или към специализираната линия за пикапи и SUV, или за другото производство – за вановете.

Те много инвестираха в завода си. От 2,4 млн квадратни фута на първоначалния производител Mitsubishi го разшириха с още 1 млн кв фута. Заводът е направен ефективно, за да могат да си изпълнят целите.

Зависи откъде погледнете въпроса краткосрочно. Някои може да сметнат 40 хиляди коли за 12 месеца като много амбициозна цел. Но това е малко над средните прогнози за индустрията, която ни дават анализаторите.

Те очакват към 35 хиляди коли за година.

Но дори и така е ясно, че не можете просто да излезете на пазара и да почнете да правите стотици хиляди коли годишна от веднъж. Изисква се време.

 

Rivian са първи. Ако изпълнят целта си и започнат да доставят електрически пикапи през юни, ще са първи в Америка. Преди Tesla, преди GM и Ford, които също искат да електрифицират F-150, най-обичания американски пикап.

Интересно е, защото в последната година имаше голям интерес към Rivian.

Но помня, че срещнах директора за пръв път през ноември 2018 и тогава никой не знаеше кой е той. Те показаха дизайна на пикапа на автосалона в Лос Анджелис, но останаха в стелт-мод 7 години.

Те са работили отдавна.

Забавиха няколко пъти с по няколко месеца датите за начало на производство и доставки.

През цялото време тихо развиваха бизнеса. Останаха твърдо при скейтборд платформата, която е общото между трите им коли и май са готови да изпреварят някои от традиционните играчи.