Amazon, NFL договарят ексклузивна сделка за стрийминг

Спенсър Соупър, Bloomberg

20:15 | 5 март 2021
Обновен: 21:04 | 5 март 2021
Автор: Петя Кушева

The Wall Street Journal съобщи, че Amazon ще вземе честотите за излъчване на мачовете на Националната футболна лига (NFL) в четвъртък вечер за доста солидна сума, потенциално до 100 милиона долара.

Това би означавало ексклузивни права за излъчване на тези мачове и няма да е просто едно от многото места, където можете да гледате мачовете - по една или друга мрежа или в Amazon.

По принцип ще може да се гледат само в Amazon, освен ако не живеете в местния град на един от отборите, които играят.

Трябва да се приема като постепенна промяна, която става от години вече.

По-възрастните хора, които имат навик да гледат телевизия вече си отиват, а по-младите хора, които никога не са имали абонамент за кабелна телевизия стават все повече и по-привлекателни за рекламодателите. Това е просто част от една дълга, бавна, постепенна промяна.

Националната футболна лига е в процес на такъв преход. Все още повечето пари идват от излъчването по телевизията, но бъдещето и възможностите са на страната на стрийминга, така че това ще се случва все повече и повече.

Amazon има нужда да постигне популярност на своята стрийминг услуга. Тя е доста добра, но все пак е доста назад от Netflix и се разглежда като алтернатива на Netflix. Трябва да се откроява с нещо, което се свързва само с Amazon Prime.  

NFL наистина е едно от онези малко неща, чрез които това може да се постигне. 

Ако говорим за филмите, знаете че Amazon инвестира в лиценза на „Властелинът на пръстените“ и се надява да се вдигне много шум с това.

Компанията е на лов за големия си хит и NFL мачовете са едно от тези неща.  Това е едно от тези неща, което цели просто да привлече вниманието на потребителите.

По-голямата част от парите им отиват за оригинално програмно съдържание като филми и предавания, като "Властелинът на пръстените", които току-що споменах, но също и предлагане на повече разнообразие. Там са похарчени повечето от парите им.

За спорта, NFL определено ще бъде един от най-големите козове. Проблемът със спорта е, че бързо навлизате в ниша. Когато има права за стрийминг на крикет или нещо подобно, те имат тясна аудитория.   

Затова относно спорта Amazon трябва да мислят за нещо, което привлича по-широк интерес. И NFL е едно от онези неща, които имат много широка аудитория, предвид броя на абонатите на Prime услугата, които имат, и е нещо, което ще се хареса на много от тях.