Предозирането с ваксина не е проблем: Лийск

Джули Лийск, професор в University of Sydney

14:15 | 1 март 2021
Обновен: 14:18 | 1 март 2021
Автор: Мария Попова

Важно е да не забравяме, че ваксините се разпространяват от скоро. Разполагаме с данните от проучванията, но ще научаваме все повече за тях, за способността им да предотвратяват тежки случаи и смърт, но и да ограничат предаването на инфекцията. Смятам, че в момента най-важното е да се ваксинират хората, за да имат индивидуална защита от хоспитализация, тежко протичане и смърт.

Първо, трябва да разберем какво действително притеснява хората. Дали се притесняват от усещането за разлика в ефикасността на отделните ваксини или се притесняват за безопасността. Всички проучвания свързани с ваксинацията до момента показват, че хората се притесняват повече за безопасността, отколкото за който и да е друг аспект на ваксините.

Това е вероятно и причината да не желаят да се ваксинират. Но дори и да нямат притеснения за безопасността и да желаят да получат ваксина, трябва да се гарантира лесен достъп до ваксините. Логистиката и практиката си остават много важни, а това е нещо, което пропускаме, когато говорим за колебанието на хората.

Всъщност, скандал няма. Миналата седмица бе допусната грешка в прилагането на вакисна. Лекар е поставил на двама пациенти твърде голяма доза от ваксината. Това не би трябвало да се отрази на пациентите.

Има вероятност за повече странични ефекти, но предозирането с ваксина е различно от предозирането с други лекарства. Това, което правителството направи е бързо да обяви какво се е случило. Направи го съвсем надлежно, а това означава, че ние като общество знаем какво се е случило.

Пълното разкриване е важно за запазване на доверието. Така също могат да се решат системните проблеми, довели до подобна грешка. В конкретния случай, лекарят не е бил получил указания, въпреки, че е трябвало да получи такива. Но за късмет, една от сестрите е забелязала грешката. Системата работи в голяма степен и фактът, че знаем за случилото се и случаят се разглежда, за да се подобри системата, а това е добър знак.