САЩ обяви 72% ефективност на ваксината на Johnson & Johnson

Кейти Лайтс, Bloomberg News

15:42 | 25 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Акцентите наистина са безопасност и ефикасност. Докладът на Агенцията по храните и лекарствата показва ефикасност от 72%, което потвърждава и резултатите от проучванията на производителя. В проучването не е имало починали в резултат на Ковид-19.

В петък комисията от експерти към регулатора ще реши дали да разреши ваксината за спешна употреба, ако това се случи, решението значително ще подкрепи имунизационната кампания в САЩ.

Особено като се има предвид, че ваксината се поставя само в 1 доза и може да се съхранява в хладилници в продължение на 3 месеца без да бъде замразявана.

През последната седмица се ваксинират средно по 1,3 млн. американци дневно. Разбира се темпът беше забавен от студовете, които сковаха части от страната миналата седмица. До сега са поставени около 65 млн. дози.

Ако препаратът на Johnson&Johnson бъде официално одобрен от компанията заявиха, че първоначално ще могат да предоставят 4 млн. дози, а до края на март ще може да произведе 20 милиона.

Това ще допринесе за скока в броя достъпни ваксини. Според анализ на Bloomberg, ако прибавим количествата на Johnson&Johnson към тези на Moderna Pfizer, 130 млн. може да бъдат изцяло ваксинирани до края на март.