Завръщането на космическата надпревара, част 1

Емили Чанг, Bloomberg Technology

09:19 | 25 февруари 2021
Обновен: 09:19 | 25 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

От домашния гараж до пълноценна ракетостроителна компания Astra е най-новата новоизгряваща звезда в космическата надпревара с големи амбиции да наложи името си, като изстрелва по една ракета дневно, доставяща неща като сателити, провизии и други най-модерни технологии в Космоса в следващите четири години. За да набере капитал и то бързо, директорът й Крис Кемп планира да се възползва от популярността на АДСИЦ и да направи компанията публична тази година и сливане с Holicity, начело с милиардера и бивш телекомен magnat Крег Макау.

Astra ще е най-новото космическо попълнение след Virgin Galactic, която се сля със Social Capital Hedosophia през 2019 г. Но Astra не е основана от милиардер. Започва дейността си в един гараж в Сан Франциско с ограничени средства. Сега фирмата проектира, тества и произвежда линия малки, относително евтини ракети в един завод отвъд Моста на Сан Франциско, в Аламейда, Калифорния.

Бившата военноморска база, приютила сега Astra, е служила за тестово-развойна база за военни изтребители, набрала популярност през предаването на Discovery Chаnnel „Разбивачи на митове“.

Екипът заема една четвърт  от сграда с площ от 92 000 кв. м, в която изследователи, инженери и учени могат да работят заедно, като така се елиминира нуждата от сложна логистика.

Крис Кемп, съосновател и главен директор на Astra: "Това място е направо създадено за ракетостроене и изпитания. Градът, и често казано, цялата общност, подкрепят Astra в последните няколко години. Като влязохме тук, реновирахме няколко стари сгради. Разполагаме с около 80 декара, за да строим и да разрастваме бизнеса си, без да се налага да се местим другаде. Това беше една от повратните точки за екипа, защото значеше, че не се налага да пътуваш до друга сграда или до средата на пустинята, за да тестваш всичко. Така че инженерите просто проектират нещо, произвеждат го тук, на място, пресичат улицата, тестват го. Гледат, учат се, препроектират, произвеждат наново, пак тестват. И в някои случаи по два пъти на ден". 

Завръщането на космическата надпревара, част 2, можете да гледате тук