Завръщането на космическата надпревара, част 2

Емили Чанг, Bloomberg Technology

16:00 | 24 февруари 2021
Обновен: 17:14 | 24 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Astra успешно пусна ракетата си модел 3.2 от Тихоокеанската космическа площадка в Кодиак, Аляска. Но едва не пропусна орбиталната си цел.

Кемп твърди, че минитрик е решил проблема и планира нов полет на Astra това лято.

SpaceX в момента е доминантният производител  на големи ракети, предназначени за пренасяне на хиляди тонове товар в Космоса. Но става дума за цена от около 60 милиона на полет. За сравнение фирмата Rocket Lab, основана в Нова Зеландия, а сега със седалище в САЩ, започва с цена от близо 6 милиона долара на полет.

Първата и единствена ракетна компания с публично предлагане беше Orbital Science Corporation през 1990 г. А след това се сля в дъщерната си Northrop Grumman.

Astra ще е единствената публично предлагана компания, чийто основен и единствен предмет на дейност е изграждането и изстрелването на ракети. Публичното предлагане ще е по-късно тази година, ако Кемп успее с плановете си.

С включването на нови и нови играчи в космическата надпревара, ще има все повече възможности за инвестиции в този бранш. Но въпросът си остава: кога той ще започне да печели пари?

Morgan Stanley вярва, че глобалната космическата индустрия би могла да генерира над  един трилион долара приходи и дори повече пред 2040 г. От 350 милиарда в момента. Като половината ръст ще дойде от сателити и широколетнови технологии. И когато изстрелването на ракети стане по-евтино, повече компании ще се опитат да комерсиализират Космоса и доходността може скоро да нарасне.

Крис Кемп, съосновател и главен директор на Astra: В идните няколко години този завод ще  увеличи производствения си капацитет за ракети от по една месечно тази година, на една седмично в 2023 г, до една на две седмици до 2024 г, до една дневно до 2025 г. И със запуск от по една ракета дневно, ще сме в състояние да свалим цените до около половин милиона долара.

Astra в момента може да предложи превозът на по-малки товари, но цената й е само 3 милиона долара на полет.

Ако погледна 50 години напред в бъдещето, виждам в Космоса една платформа и  точно над тази тънка синя линия виждам конкуренция, глобални екосистеми, нови стандарти, виждам наистина вълнуващи възможности за една икономика от много трилиони.