Леченията на Covid са добри новини: Johns Hopkins

Джейсън Фарли, професор в Johns Hopkins University

09:31 | 15 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Има толкова много добри новини. Наскоро Eli Lilly получи одобрение за двойни моноклонални антитела. С две различни лекарства ще може да се намали дозата, а след време, макар изпитванията все още да продължават, вероятно ще се скъси и времето за прилагане. То в момента е 60 минути венозно вливане. Лекарството има за цел да предотврати тежка форма и смърт от коронавирус при пациенти с леки и средни симптоми. Много добра новина.

За момента изглежда, че широко неутрализиращите антитела в медикамента са ефикасни срещу варианта от Великобританиа. До сега не съм видял данни да южноафриканския вариант, но бих казал, че е логично да се заключи, че ще има успех и в предотвратяването на тежки случаи и смърт и от този вариант.

Има огромно търсене на ваксини. Участвах в конферентен разговор с бивш сенатор от Балтимор и негови избиратели и в основни линии всички хора казваха едно: аз съм над 50 години и нямам достъп до вакисна. Всичко се свежда до доставките. Много хора искат да се ваксинират, но просто не могат да получат ваксина.

Посочвате много важна страна на въпроса. Проблемът е, че когато разглеждаме обществото, в името на равния достъп до ваксините трябва да преодолеем значително колебание по отношение на ваксините сред най-рисковите групи от населението.

Афро-американската общност, латино общността изпитват по-голямо недоверие в медицината и други бариери в достъпа до здравни грижи.

Исторически има много примери за лошо отношение и злонамерено третиране на тези общности в Съединените щати.

Затова и ние планираме да проведем много кампании сред тези общности, за да окуражим ваксинациите сред тях.

Зарази непропорционалното разпространение на COVID-19 и множеството съпътстващи заболявания и смъртност сред тези общности. Ще е нужна много работа да бъдат убедени именно заради съмнението, че ваксината е подходяща за тях.