Откъде идва биткойн и как работи

Олга Кариф, технологичен репортер, Bloomberg News

13:00 | 11 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Най-добре е да си представим биткойн като дигитални пари – на практика софтуер. През 2008, един човек или група зад името Сатоши Накамото пуснаха бяла книга, в която описват идеята. На следващата година беше пусната и мрежата, която поддържа биткойн.

Веднага се появиха последователи на биткойн, първо бяха само програмисти, след това и либертаринци и след това и обикновени инвеститори. В последно време към тях можем да добавим и институционалните инвеститори.

Как работи биткойн?

Най-привлекателният аспект на биткойн е, че нямате нужда от посредник като банка която да участва в транзакциите с него. Компютрите се наричат копачи и всеки с по-мощен компютър може да добива криптовалути в биткойн мрежата. Тези копачи верифицират транзакциите и играят ролята на банка в традиционната платежна система.

Те верифицират транзакциите и взаимно се проверяват, след което записват сделката в дигитален регистър, където се съхраняват всички транзакции с биткойни. И така всеки може да бъде копач на биткойни, сега това вече се прави и от много компании. Но за средностатистическия потребител вече е трудно да се конкурира с тях.