Има реален проблем с настоящата дистрибуция на ваксини

Джеръм Ким, генерален директор на Международния институт по ваксини

14:38 | 9 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Много впечатляващо е, че 134 милиона дози са поставени и ваксините изглеждат безопасни и ефикасни.

Нараства подкрепата на световните лидери за идеята, че колкото повече хора се ваксинират това означава по-малко хора в болниците. Израел е доказателство за това.

Все така важно е хората да разберат, че ни е необходима ваксинация в съчетание с другите мерки – маски, спазване на дистанция, избягване на събирания и хигиена. Всички те са част от намаляването на темповете на мутация на вируса, а също и на ограничаването на разпространението на съществуващите вирусни мутации.

Налице е реален проблем с настоящата дистрибуция и това къде се прилагат ваксините. Много малка част от тях са използвани в страните с нисък и среден доход.

Моделите ни показват, че ако не гарантираме равнопоставеност в дистрибуцията на ваксините през първата година на прилагането им, то смъртните случаи от COVID ще се удвоят.

Освен това, ще има последици на стойност между 4 и 5 трилиона долара върхи икономиките с висок доход.

Тези икономики ще бъдат забавени от страните с нисък и среден доход, където пандемията все още ще бушува. Настина трябва да разработим план, а ние вече имаме такъв, който да позволи на държавите с нисък и среден доход да споделят ползите от ваксинацията.