Има ли по-ефикасни ваксини

Джеръм Ким, генерален директор на Международния институт по ваксини

14:17 | 9 февруари 2021
Обновен: 14:38 | 9 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Склонен съм да предпочета ваксините, които са одобрени и са доказали безопасността и ефикасността си пред строгите регулаторни изисквания на национални органи като американската Агенция по храните и лекарствата, европейската агенция, агенцията във Великобритания. Но като резервен план разполагаме с така неречения „списък да спешна употреба“ на СЗО.

Досега СЗО е одобрила само 2 ваксини, но само една е достъпна през глобалния консорциум наречен COVAX. Китайските ваксини, включително на Sinovac и руската ваксина на института Gamaleya очакват включване в списъка за спешна употреба на СЗО. Надяваме се, че след получаване на одобрение, тези ваксини също ще бъдат приети в глобалния консорциум COVAX.

Знаем, че ваксината на Astra Zeneca е ефикасна в популации, в които не се разпространява южноафриканския вариант. Мисля, че това, на което ни учи случилото се в Южна Африка е че ние винаги се изненадваме от Covid-19. Наистина трябва да базираме преценките си на науката. Не трябва да се надяваме, че ваксината ще проработи срещу вариантите на вируса.

Трябва да докажем, че е ефикасна. До момента, две от ваксините, тази на Novavax и на Johnson&Johnson са били тествани в Южна Африка срещу местния вариант.

Ваксините на Moderna и Pfizer, при лабораторни тестове изглежда успяват да създадат протеини, които се борят с инфекцията или антигени, който се свързват с южноафриканския вариант и се борят с него. Лабораторните тестове са окуражаващи, но резултатите от клиничните изпитвания, изпитванията на ваксината и доказването, че тя наистина предпазва от заболяването е най-важното нещо.