Какъв е планът на Apple за свой електромобил, част 1

Марк Гърман, Bloomberg News

14:27 | 8 февруари 2021
Обновен: 14:27 | 8 февруари 2021
Автор: Антон Груев

През последните седмици усилено се говореше, че Apple е в последен етап на преговорите или наближава споразумение с Hyundai или Kia за разработка на електромобил Apple в завод в Джорджия или на друго място.

Но ние научихме, че тези преговори всъщност са били спрени преди седмици и изглежда няма скоро да доведат до някакво споразумение.

В началото на 2014 Apple нае 1000 инженери да разработят кола, която тогава трябваше да се конкурира с Tesla и да бъде представена през 2020 или 2021 г.

Тогава имаше много предизвикателства, свързани с разработката, управлението на екипа, автономното управление, контрола на качеството и така нататък. Затова проектът беше променен и трябваше да се занимава само със системата за автономно управление.

В края на 2018 г. Apple нае Дъг Фийлд от Tesla, който ръководеше разработката на Model 3.

Няколко месеца след като започна, Фийлд заяви, че е време Apple да се върне към идеята си да проектира целия автомобил.

Миналата година компанията създаде малък подекип като част от проекта за създаване на автомобил. Той трябваше да разработва каросерията на колата, нейните части и всичко, от което се състои един автомобил. Сега са в етап на проучване за свой партньор – дали ще е с италиански, германски или азиатски автопроизводител.

Apple все още е на етап да избира коя компания ще произвежда автомобила. Или ще направят нещо подобно като при iPhone, който разработват сами, но се произвежда от Foxconn.

Какъв е планът на Apple за свой електромобил, част 2, гледайте тук