Доставка на ваксини с дрон

Келър Ринаудо, изпълнителен директор на Zipline

15:30 | 5 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Мисля, че всички откриха, че бяхме насочили толкова много от вниманието си в разработката на ваксина срещу Ковид-19, че нейното разпространение е много по-трудно, отколкото са очаквали.

Това се дължи на факта, че ваксината е изкючително чувствителна на температурни промени и това значително затруднява нейните доставки до земеделски райони. Или места на които няма голяма болница, която може да разпространява кашони с по 1000 ваксини на нуждаещите се.

Тук се появява нуждата от система за незабавни доставки на медицини, за да разпределите кашона с ваксините и да изпратите много на брой по-малки партиди където и когато са необходими до медицински центрове и болници. За да могат хората да имат равен достъп до ваксините независимо в коя държава живеят.

Обикновено Zipline разполага своите дистрибуторски центрове близо до голям склад за медицински изделия или много голяма болница. Така работим в Руанда, Гана, а сега и в САЩ.

Тези заведения вече имат достатъчно добър достъп до ваксини. За компаниите като UPS и FedEx е лесно да изпратят голям кашон с ваксини, който е замразен криогенно до тези места.

Но във всеки от тях има по 975 дози. И след като бъде отворен, ваксините, които съдържа трябва да бъдат  поставени незабавно. И пак казвам, че това е изключително трудно за хора, които живеят в земеделски райони.

Zipline изпълнява последната фаза на доставката от централизирания склад. И можем да доставим много по-малки количества точно където има нужда от тях на ежедневна или дори ежечасова база.

До стотици центрове за първична медицинска помощ или по-малки болници, които се намират в зоните около голямата регинална болница.