Novartis работи по ново лечение на Covid

Вас Нарасимхан, гл. изпълнителен директор на Novartis

20:00 | 26 януари 2021
Обновен: 23:53 | 26 януари 2021
Автор: Мария Попова

Знаем, че разпространението на ваксините в момента е съсредоточено в Европа, САЩ и други развити страни.

Надеждата е да се създаде медикамент, който може да се използва широко по целия свят, успоредно с разпространението на ваксините, които ще станат достъпни за по-голяма част от населението.

Определено, това за което мисля е как да се гарантира за пациентите от страните с нисък и среден доход достъп до най-добрите медикаменти и ваксини.

Струва си да се върнем малко назад и да признаем, че нашата индустрия и конкретно Pfizer, Moderna, AstraZeneca и други, откриха ваксината за рекордни срокове.

Забележително е развитието на кампанията предвид историческия ни опит. За момента има препятствия, но се надявам през тази година, с ускоряването на производството, хората да оценят магията на съвременната медицина и способността ни да се справим с пандемията по този начин.

На първо място, мисля, че е важно да следваме науката.

Ние не знаем отговора на въпроса как този вирус ще повлияе на хората в дългосрочен план. Мисля, че можем да направим важни аналогии с други коронавируси.

Те съществуват и днес и се разпространяват като типичните вирусни настинки. Важно е да се знае, че общо взето вирусите се стремят да се развият до етап, в който не причинят вреди на гостоприемника, защото вирусът иска да продължи да разпространява генетичната си информация възможно най-ефикасно.

Смятам, че във времето, това ще е еволюцията му.

Колко време ще отнеме, как ваксините ще повлияят на това е трудно да се каже.

За момента обществото трябва да се фокусира над достигането на ваксините до възможно най-много хора.

Да продължи да прилага мерките по общественото опазване на здравето, да продължи да следи генетичната еволюция на този вирус и така ще видим какво ще се случи. Смятам, че ще научим дали ще е нужно ваксинацията да се повтаря или и с този вирус ще стане като с други респираторни вируси, които еволюират и причиняват само обикновена настинка.