Политиките, които Байдън трябва да преоцени

Джулиет Сали, Bloomberg Сингапур

10:14 | 20 януари 2021
Обновен: 10:14 | 20 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Търговска война, делистване на китайски компании и забрана за сделки с приложения, свързани с континентален Китай. Това са само част от политиките, които Джо Байдън трябва да прецени дали да отмени, след като официално всъпи в длъжност.

Един от членовете на екипа му, бъдещият държавен секретар Тони Блинкен, вече показа, че натискът срещу Китай ще продължи, поне на тема задушаване на демокрацията в Хонконг.

Избраната за търговски министър Джина Рамондо, също. Един от говорителите на китайската власт „Global Times“ отбелязва нейната умерена позиция към Китай в миналото. 

Това се отнася и за Катрин Тай. Тя е номинирана за търговски представител, говори свободно мандарин и иска да подведе Китай под отговорност заради търговските му практики.

Смята се, че Джо Байдън се стреми към обединените на Запада поради опасенията, че Пекин може да се опита да ги раздели, като им предложи преференциален търговски достъп.

Но може да се окаже трудно да убеди традиционните си съюзници. Европейският съюз е поредната страна, която постига собствено търговско споразумение с Китай.

От своя страна, китайците твърдят, че смятат да уталожат напрежението. Външният министър Уан И призовава към подновяване на диалога.

А според слухове висшият дипломат Ян Дзие Чъ ще бъде изпратен във Вашингтон, за да проучи възможните сфери на сътрудничество.

Но ако американските ограничения не бъдат разхлабени, Пекин е готов. Новоприет закон разрешава на китайски компании да не се съобразяват с чуждестранни закони, включително от Съединените щати.

Джо Байдън казва, че не планира незабавни ходове, което може би означава, че инструментите, които Тръмп използва срещу Китай ще останат в сила.