Тръмп не се очаква да се помилва

Джош Уингроув, Bloomberg News

12:35 | 19 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В последните дни Доналд Тръмп определено изостави ежедневната работа на държавник. Това са невиждано ниски нива на одобрение и плановете за организиране на събитие по изпращането му в отговор на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън е още едно отричане на президентската институция и историята.

Освен всичко останало, над церемонията е надвиснала и опасност за сигурността. Във Вашингтон има толкова много ограждения, сили за сигурност и войници, че градът прилича на военна зона.

При всички случаи тази сряда ще бъде забележителен ден. Тръмп няма търпение да напусне поста си, но все още е неясно какво ще направи с часовете, които му остават като президент. Всички очакват да разберат как ще се развият събитията, но не знам дали някога ще има друг президент, който ще откаже да присъства на встъпването в длъжност на своя наследник.

Да, вчера разговарях с двама наши колеги, които казаха, че Тръмп няма подготвен текст за тази цел, нито пък документ, който чака да бъде подписан. Това се отнася и за неговите деца, и по-специално Иванка Тръмп, както и неговия зет Джаред Кушнер, те са двама от най-висшите му съветници. Тук има няколко неизвестни. Няма американски президент, който се е опитвал да направи нещо такова, а дори не е сигурно, че е законно. Първо, това може да доведе до оспорване в съда, за да се провери дали Тръмп наистина има такова право. И второ, това би означавало да признае, че има за какво да бъде помилван. И да признае, че е заплашен от нещо, а Тръмп не е човек, който би направил такова нещо, дори и да е поставен под напрежение.

Така че изглежда той се е отказал от тази идея, което значи, че срещу него може да започне наказателно дело свързано с действията по време на мандата му. Освен останалите дела срещу него, които за момента той отбива като използва президентския си пост.

Така че президентът ще има проблеми с дела, но не изглежда че ще помилва своето семейство или себе си. Вместо това, очакваме той да помилва много други хора, включително знаменитости.