Методи за улавяне на СО2, част 1

Нулеви въглеродни емисии, Акшат Рати, Bloomberg

18:00 | 30 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Човечеството толкова дълго отлага задачата по намаляването на емисиите, че простото достигане на нулеви въглеродни емисии няма да е достатъчно. Ще трябва де постигнем отрицателни емисии, тоест да улавяме и заравяме повече въглероден диоксид в сравнение с този, който понастоящем изпускаме в атмосферата.

Звучи като научна фантастика, на не е. Вече имаме технологията, която го постига: дърветата. Световната горска покривка улавя  повече въглероден диоксид, отколкото изпуска. Но  ние режем гори с безпрецедентна скорост в последните два века.

Така че един от начините да се постигнат отрицателни емисии би бил да  обърнем тази тенденция, да запазим това, което имаме и да залесим вече изсечените терени. Но това също няма да е достатъчно. Светът трябва да достигне нулеви въглеродни емисии в под 30 години. Това значи да разчитаме на други методи за улавяне на въглеродния диоксид и за щастие вече има достатъчно налични методи: 3 евтини и 2 скъпи.

Фермерите могат да помогнат. Вместо да разорават земите си след прибиране на реколтата, фермерите трябва да оставят корените и другите биоорганизми както са си. Като правят това години наред ще помогнат за улавянето на въглерода.

Фермерите също така могат да ползват специални минерали – надробените базалтови камъни, например, при смесване с почвата имат способността да се разтварят във вода, да понижават киселинността й и да улавят въглеродния диоксид. Процесът поява повиша добивите, което прави фермерите щастливи и в крайна сметка водата съдържа примеси, в които миниатюрни организми се борят с планктона и така понижават разтворения въглерод.