Какво стои зад ралито на биткойн

Абигейл Дулитъл, Bloomberg

22:41 | 29 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Това е невероятно. Не можете да отидете никъде, без да чуете за биткойн, чудейки се дали не е поредният балон в цикъла на експанзия и свиване. Интересен е и вашия въпрос дали е търсене на хеджиране или риск. Това, което наистина се откроява, е фактът, че от март към този момент биткойнът вече е скочил с повече от шест хиляди процента, струва ми се.

Шестстотин процента, повече от шестстотин. Така или иначе, скокът е огромен. Но най-големият тласък беше през последното тримесечие. Дали тази ликвидност се влива в биткойн сега, след като не може изцяло да се реализира в акции? И това, което е особено интересно, е че първоначално биткойн е замислен като хедж за фиатната валута.

Така че сега може би има такава връзка. Искам да кажа, че наистина е трудно да се разбере какво става тук.

Аз винаги се придържам към техническия анализ, тъй като изглежда, че има вероятност тази експанзия да продължи, може би до 40 хиляди долара. Възможна е известна краткосрочна слабост. Ако обаче погледнете какво се случва институционално, покупките отсъстват. Това е по-скоро търговия на дребно. Предполагам, че е възможно експанзията да продължи, но след това може би ще видим следващото свиване.

Смятам, че трябва да бъде узаконен, да стане по-легитимен като разплащателно средство, а не само средство за рискова търговия. Мнозина се питат какво следва за биткойн. Преди година или две, Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan се изказа много остро срещу биткойн.  Смятам, че ако някои световни имена заявят своето одобрение, това ще привлече инвестиционни пари и ще направи възможна употребата на биткойн в реалния свят и хората ще си купуват неща с него, каквато е и целта.