Испания: Унгария и Полша вървят по тънък лед

Аранча Гонсалес Лая, министър на външните работи на Испания

13:04 | 4 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пределно ясно е, че и двете държави вървят по много тънък лед, защото техните бизнеси, граждани и икономики имат нужда от тези стимули точно толкова, колкото и останали държави.

В този момент е въпрос на отговорност и затова призовахме към отговорно поведение от Полша и Унгария.

Разбираме, че те имат опасения, но ние винаги сме били готови да изслушваме тези опасения. Става въпрос за отговорност, но не само към Европейския съюз, но и към собствените им граждани.

Защото те също усещат сериозния ефект от втората вълна върху своите икономики и гледаха на Възстановителния фонд като на механизъм чрез който да дадат тласък на своето възстановяване. И това важи с пълна сила за Полша и Унгария.

В крайна сметка сме убедени, че ще успеем да постигнем консенсус.

Или поне Испания ще го направи, ще положим големи усилия, за да сключим това споразумение, защото това е предпочитаният вариант. Честно казано това е желанието на бизнесите в Полша и Унгария, както и на бизнес общността в Испания.

Ето защо сега въпросът е да поискаме от Полша и Унгария да се държат отговорно и да работят за постигане на консенсуса и да се присъединят към общата договорка на останалите членове на ЕС, за да приложим Фонда за възстановяване възможно най-скоро.