Как пазарите виждат зимата с и без стимули

Стив Ратнър, председател и управител на Willett Adviors, Лорънс Съмърс, бивш финансов министър на САЩ

17:02 | 16 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Лорънс Съмърс, бивш финансов министър на САЩ: Не трябва да забравяме, че поне 90% от стойността на пазара, а вероятно 95% от стойността на пазара идва от печалби, които компаниите ще генерират след около 9 месеца.

И докато това важи, дългосрочните перспективи остават по-важни, отколкото краткосрочните. Смятам, че ваксината е голямо събитие в това отношение.

Това, че ще има преход във властта в САЩ също е голямо събитие в това отношение. Така че, макар да имам много по-мрачно усещане за зимата, отколкото преди седмица или десет дни, аз имам много по-добро усещане за дългосрочното бъдеще в перспектива или поне за корпорациите в САЩ.

Мисля, че комбинацията от факта, че ще имаме по-стабилно правителство, независимо дали ще е силно или слабо, а аз имам своите резерви по въпроса, то ще бъде по-ограничено във възможностите да задълбочи неравенството Конгреса.

Тази комбинация е доста благоприятна от гледна точка на корпоративните интереси. А това, естествено, се отразява от финансовите пазари.

Стив Ратнър, председател и управител на Willett Adviors: Съгласен съм с всичко казано от Лари и смятам, че липсата или наличието на стимули в уравнението е важна част от разбирането за пазарите.

И аз няма да направя краткосрочна прогноза. Но бих отбелязал, че в един и същи ден беше обявена новината за ваксината и новината, че ще имаме разделено правителство и според мен, пазарът ги интерпретира правилно – това означава, че ще има много по-малко стимули. Така се стигна до понижаване на лихвените проценти, макар ваксината на теория трябваше да бъде добра новина за икономиката. Получи се нещо като обратното на перфектната буря за пазара. Две добри неща се случиха повече или по-малко едновременно: ниски лихвени проценти, които вещаят бичи пазар, както и , първата реална перспектива за ваксина, която може да промени ситуацията в рамките на разумен времеви хоризонт.