Защо Тръмп се страхува да напусне Белия дом

Тим О'Брайън, Bloomberg Opinion

16:23 | 12 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Тръмп има 2 основни проблема.

Първият е финансовият.

Тръмп и компаниите му дължат над 1 млрд. долара, а лично президентът е гарантирал над 400 млн. от тях.

Неговите компании губят страшно много от пандемията от коронавирус, особено жилищните и търговските му имоти. Развлекателният му бизнес с игрища за голф и хотели също.

На дневен ред ще дойде въпросът с времевия прозорец и дали разполага със средствата да изплати дълговете си. Много от неговите активи са неликвидни. Ако му се наложи да продава спешно, за да погаси задълженията си, може да загази.

Другият проблем са две разследвания.

Едно от главния прокурор на щата Ню Йорк, а другото от окръжната кантора в Манхатан. И двете се фокусират върху финансови, имотни, счетоводни и данъчни нередности от Тръмп, неговите деца и компании.

Дали Тръмп се поучи от грешките си? Категорично не.

Доналд Тръмп е 74-годишен човек, който на практика не е мръднал в своето емоционално, психологическо и интелектуално ниво от 70 години. Той е роден в заможно семейство и богатството на баща му го предпазва от много от ранните грешки в бизнеса. Той става знаменитост благодарение на предаването Стажантът, което му предостави още един защитен вал, който да го предпазва от собствените му грешки. А след това се издигна до президентския пост. А това му даде много необичайни правни защити, които сега ще изчезнат. Но той е човек, който е свикнал да му се разминават неща, които не биха се разминали на повечето хора. Ето защо част от екзистенциалните заплахи, които са надвиснали над него го разклащат толкова силно. И мисля, че това е причината той да манипулира американците относно изборите в страната.