Какъв е конфликтът в Етиопия, част 1

Марк Дейвис, Bloomberg

14:48 | 12 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

От присъдена Нобелова награда за мир до страна на прага на гражданска война. Премиерът Абий Ахмед бе критикуван за решението си за силово потушаване на вътрешното гражданското напрежение в Етиопия. Сега страховете за ескалация на конфликта се увеличават. Лидерът на Етиопия разсея опасенията, че противопоставянето можа да прерасне в пълнокръвна гражданска война.

Това е много стар спор, започнал когато Северния регион Тиграй и Фронтът за освобождение на Северен Тиграй загубиха изборите през 2018 г, когато спечели премиерът Абий Ахмед. Който дойде на власт, очевидно, с огромните претенции  да реформира икономиката, да промени негативната репутация страната си по отношение на човешките права и небивалите репресии.

И към този момент членове на Фронта на Тиграй се укриват като част от тях са с криминални обвинения и затова стават бегълци. Преди 2 години, това отбеляза началото на противопоставянето между бившите управници на Етиопия и настоящото правителство.

Регионът Тиграй проведе избори съвсем наскоро, през септември, защото считат, че правителството е трябвало да организира национални избори. А правителството каза, че няма да го направи заради COVID пандемията.

И в резултат Тиграй обвини правителството, че е незаконно и т.н. А черешката на тортата беше отказът да приемат надначения от Абий Ахмед нов главнокомандващ на северните военни сили. Мисля, че след тази случка, беше само въпрос на време да започнат нови сблъсъци.