Найл Фъргюсън смята, че е още рано да отписваме Тръмп, част 2

Найл Фъргюсън, старши изследовател в Hoover Institution към университета Станфорд и колумнист в Bloomberg Opinion

16:09 | 30 октомври 2020
Обновен: 16:15 | 30 октомври 2020
Автор: Петя Кушева

Преживя ли Америка своя катарзисен момент с президента Тръмп?

Найъл Фъргюсън, старши изследовател в Hoover Institution към университета Станфорд смята, че този популистки експеримент се е объркал тази година по много начини:

"Имам предвид това: не само имаме пандемия и не бихте могли да твърдите, че Доналд Тръмп се справи добре с Ковид 19, но като последица от този локдаун американската икономика претърпя най-силната си, може би най-кратката рецесия, но със сигурност много дълбок спад. Въпреки че Световната банка и МВФ повишават прогнозите си за растеж в САЩ, който все още е на отрицателна територия, кой бива преизбиран в рецесия като тази, която виждаме в момента?

Но както казах, опасно е да се прилагат опростени модели към американската политика и по-специално към Доналд Тръмп. Това, което исках да кажа, и тук идва аналогията от 1940 г. е, че в тази последна минута може да има прилив на подкрепа от места като Флорида, където той наистина не е в лоша форма. Виждате това и в други щати, например Джорджия,  Аризона.

Важното за популизма е, че той може да не е в състояние да осигури това икономическо чудо, което беше обещано преди четири години. Трябваше да имаме 4 % ръст, вместо минус 4 % ръст. Но това, което ми прави впечатление е, че Доналд Тръмп има яростно лоялна подкрепа в базата на  републиканците. И когато видждате много висока избирателна активност, с много избиратели гласуващи за първи път, не приемайте че всички те се появяват заради Джо Байдън и Камала Харис, защото може да има много значителна избирателна активност сред бялата работническа класа за Доналд Тръмп.

Ето защо мисля, че е толкова опасно да се коментират тези избори с голяма категоричност. Има сценарий, при който всичко е свършено и Тръмп губи Флорида, губи ключови щати и започваме да виждаме категорична загуба. Не бих казал, че това е сценарий с малка вероятност.

Възможно е и да бъдем в една от тези ситуации от 2000 г, в които има оспорване може би във Флорида, може би в други щати и в крайна сметка нямаме ясен резултат. Но не трябва просто да отхвърляме Доналд Тръмп. Това са необикновени избори в необикновена година. Много американци не го обвиняват за вируса. Обвиняват Китай - само един пример как това може да доведе до изненадващ резултат."