Първата емисия социални облигации на ЕС привлече над 275 млрд евро, част 1

Маркъс Ашуърт, Bloomberg

15:21 | 21 октомври 2020
Обновен: 15:35 | 21 октомври 2020
Автор: Петя Кушева

Първото предлагане на социални облигации на Европейския съюз счупи рекордите по търсене на дълг.  Предизвика поръчки за над 233 милиарда евро. Колумнистът на Bloomberg Opinion Маркъс Ашуърт коментира, че това е първият път, когато Европейският съюз като цяло, а не отделни държави като Германия или Франция, пуска такава голяма емисия. Пускали са преди това, за да помогнат на Ирландия и Португалия, но това беше преди повече от 10 години.

Първо, това цели да събере пари за програмата в подкрепа на работните места. Ще съберат около 100 милиарда евро. А след това ще се задейства фондът за възстановяване през следващата година. Вероятно следващата година ще емитират облигации за 250 милиарда евро. Това е първата емисия от такъв мащаб. И търсенето беше необикновно. Невиждан рекорд!  233 млрд евро! 

Причините са две: едната - това е социална облигация и ще удвои размера на социалните облигации в света с един замах. Те са нови, съвместими с eкологичното, социалното и корпоративното управление (ESG). Полезно е за инвеститорите да кажат, че постъпват правилно. А другата причина, основната финансова причина е,  че са изненадващо евтини в света на отрицателните лихви.

Много инвеститори, основно чуждестранни централни банки, които трябва да инвестират в евро, смятат че е отлична възможност да вземат дълг с кредитен рейтинг ААА и да имат облигации. Всеки дойде да играе за това.

Вижте втора част на видеото тук: