Роботи-костюми осигуряват безопасност на труда

Китайската компания ULS Robotics разработва роботизирани екзоскелети за обезопасяване на работниците

15:03 | 21 октомври 2020
Автор: Петя Кушева

Високотехнологичните екзоскелети са в процес на изпитание от производителите на коли, летищата и компаниите за доставка на храна.

Су Зенхуа, основател на ULS Robotics каза, че докато преди са работили върху прилагане на рехабилитация, сега са разбрали че много хора са претърпели травми на кръста, на гърбовете или раменете си, докато работят. За тях е нещо естествено да помислият има ли наичн да предотвратят тези наранявания като използват екзоскелет, за да предпазят работниците преди са пострадали на работа.

USL Robotics разработва 3 вида екзоскелети: За горната част на тялото. За около кръста. За долната част на тялото. 

Един екзоскелет може да тежи около 7 кг и позволява на работника да вдигне допълнителни 22 кг .

Това определено ще помогне на авиокомпаниите и летищата. В миналото товарачите едва се задържаха след втората година, тъй като тежката работа ги травмираше. Това усложняваше нещата за компанията при наемането на работници, тъй като младите хора са наясно с потенциалната вреда.

Екзоскелетите са задвижвани от литиева батерия, която трае около 6-8 часа.

В промишлените зони те ще помогнат на оператора или на работника да работят по-лесно и ще ги предпазят от травми в резултат на работата.  Ще могат да постигнат неща, които едва ли са успявали да вършат преди.  Могат също да помогнат на хората да вървят по-дълго и да подобрят качеството си на живот. Или да помагат на планинските катерачи да покоряват по-високи върхове.  

Надеждата на компанията е да направи екзоскелетите част от тялото ни и да подобри бъдещия начин на живот.