Нова Зеландия отива при урните

За втори път в историята на Нова Зеландия, начело на двете основни партии участващи в изборите са жени.

13:38 | 16 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Джасинда Ардърн оглавява Партията на труда в център ляво и е един от на популярните министър председатели, които е имала страната. Тя преведе Нова Зеландия през терористичната атака в Крайстчърч миналата година, а неотдавна проведе и едно от най-успешните ограничавания на коронавируса в света.

Нейният опонент е Джудит Колинс, лидер на Националната партия в център дясно. Колинс има репутация на твърд политик, която й спечели прозвището „Трошачката“ по времето когато е министър на полицията в бившото правителство. Тогава тя повежда инициатива за разтрошаване колите на нелегални улични състезатели.

Има съществени разлики в политиката между двете основни партии. Партията на труда възнамерява да повиши данъците за богатите и да увеличи минималната заплата. Националната партия обещава намаляване на данъците, особено за средната класа, като заявява: „Никоя държава не е излязла от рецесия с данъци.“

Изборите в Нова Зеландия са пропорционални. Гражданите имат право на два гласа – един за местния кандидат и един за предпочитаната от тях партия. От 120 места в Парламента, 60 са за местни кандидати, а останалите 60 са право пропорционални на партийния вот.

В настоящите допитвания, Партията на труда на Ардърн може да влезе в историята като стане първата партия, която управлява самостоятелно от въвеждането на системата през 1996. Ако й е нужен коалиционен партньор, Зелените със сигурност ще се завърнат в Парламента и да й гарантират втори мандат.

Но както Ардърн знае много добре още от изненадващото си издигане на поста през 2017, шокиращите резултати са напълно възможни.