Гайески: Едва ли ще има стимули преди изборите в САЩ

Трой Гайески, Skybridge Capital

20:31 | 13 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Предстоят трудности, трудности след смъртта на Рут Гейнсбърг и при цялото ожесточение в Сената, съчетано с изслушванията, дебатът е на командно дишане. Не виждаме голям шанс въпросът да се реши преди изборите. Основната причина за оживлението на пазарите през миналата и тази седмица е, че Байдън утвърди позицията си по един доста решителен начин.

Вероятността от оспорвани избори намаля значително.

От друга страна, има реален шанс за категорична победа на демократите и приемане на мащабен фискален пакет или през януари, или през февруари. Пазарите очакват точно това и си казват, че макар скоро да няма голям пакет от стимули, той ще бъде получен през януари.

Колкото по-скоро получим стимулите, толкова повече ускорение ще запазим в икономическото възстановяване.

Да не забравяме, че причината за по-слабото от очакваното свиване в икономиката и драстичното възстановяване се дължат на масирания пакет от стимули. Затова и виждаме огромен напредък по отношение на БВП, по отношение на безработицата, пазарът на жилища е под пара... Но за да се запази това ускорение, по-рано е по-добре от по-късно.

Като оставим това настрани, ако анализираме евентуалния размер на стимулите, пазарите са готови да пренебрегнат факта, че те може и да не бъдат получени скоро, стига да се гласува два пъти по-голям пакет след победата на демократите.

Смятам, че точно такава е сметката на пазарите. Те си казват, че макар и с два месеца закъснение, макар и да предпочитат да стане сега, защото това ще продължи да понижава безработицата, в крайна сметка ще има почти 3 трилиона стимули, а не един – един и половина трилиона и те пак ще имат същото нетно въздействие.