Британският бизнес иска търговско споразумение с ЕС, част 1

Каран Билимория, президент на Конфедерацията на Британската Промишленост

00:07 | 10 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Силно се надявам на сделка за Brexit. Напуснахме ЕС на 31 януари. Правителството е категорично и ясно, че преходният период завършва на 31 декември и трябва да постигнем сделка. Сега по всичко изглежда че ще постигнем сделка. Силно позитивни сигнали идват, както от Великобритания, така и от ЕС.

И мисля че Майкъл Гав каза днес, че тя е 66% готова. Доскоро хората се страхуваха, че няма да има сделка.

77% от членовете на Конфедерацията, сред които наскоро проведохме проучване, искат Brexit със сделка.

Няма съмнение, че доминира желанието на бизнеса да има сделка и Конфедерацията прави всичко възможно, за да помогне на правителството да я постигне.

 

На 15 октомври ще се състои срещата на Съвета и след това остават два и половина месеца до края на декември.

Съществува прозорец за постигане на сделка и каквато и да е тя, в основата й трябва да имаме споразумение за свободна търговия, което покрива безмитното движение на стоки и всички митнически договорености.

След като вече напуснахме Общия пазар, започнахме нови сделки.

Тази с Япония е много добра и е посрещната добре от бизнеса. Ако имаме сделка, колкото и да е базова, не знаем на този етап какво точно ще обхване, но смятаме, че ако има такава, ще можем да надграждаме.  

Дали това са въпроси, свързани със сигурността или с движението на хора, финансови услуги или други, има толкова много аспекти на връзките ни с ЕС, които са важни сега. Но искаме да имаме основата, върху която да строим нататък.

В случай че нямаме сделка, това не само ще бъде нещо, което бизнесът не иска, но и няма да имаме тази платформа върху която да надграждаме.