Exxon планирал увеличение на емисиите

Акшат Рати, Bloomberg

12:03 | 6 октомври 2020
Обновен: 12:08 | 6 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Еxxon не разкрива емисиите си, нито прогнозата си за емисии в бъдеще.

Ние открихме във вътрешни документи на компанията, че преди пандемията Exxon е планирал да си увеличи емисиите със 17% или около 100 млн метрично това въглероден диоксид до 2025г.

Това става в момент, когато в света всички се опитват  да си намалят емисиите, в рамките на усилията за спиране на промените в климата. И дори целта може да е наполовина през следващото десетилетие.

Exxon казаха, че този документ е бил съставен преди пандемията от коронавирус и знаят за него. Казаха, че ще забавят някои планове за производство поради спада на цената на петрола, но още не са казали, че отменят някои от тези проекти в областта на петрола и газа.

Някои от конкурентите на Exxon, особено европейските петролни компании дават ясни сигнали, че искат да спазят климатичните стандарти. BP каза, че ще намали с 40% петролното си производство през следващото десетилетие, а Shell обеща да стигне нулеви емисии до 2050г.

Една от основните причини да го правят е защото Европа ще въведе регулации,  които изискват всички компании в региона да приемат тези цели – нулеви емисии до 2050г.

В момента тези цели не съществуват за САЩ.

Президентът Тръмп изтегли страната от Парижкото споразумение и това формално ще приключи ден след изборите.

Това може да е една от причините.

Знаем, че ако има промяна в правителството, ако Джо Байдън бъде избран за президент, а той каза, че ще включи САЩ в инициативата за нулеви емисии до 2050г.  И това ще има огромно значение като например, че Exxon ще трябва да се съобрази с това, което прави правителството.

Но преди това ще има натиск от страна на инвеститорите, които изискват подобна информация за прогнозата Еxxon за производството, за което те говорят, но и за емисиите, което става важен критерии при вземане на решения.

Очаквам все повече инвеститори да потърсят Exxon и да поискат тези данни.