Nikola не иска да е следващата Tesla

Ето как компанията за камиони планира да изгради своя бизнес с електрически и водородни камиони в условията на силна конкуренция

18:01 | 25 септември 2020
Обновен: 18:02 | 25 септември 2020
Автор: Петя Кушева

Може да познавате Nikola с амбициозните й планове за електрически полу-камиони, със собствения й футуристичен пикап с чиста енергия, наречен „The Badger“, или с това че основателят й Тревор Милтън изведнъж напусна, като предизвика резки спадове и растежи на акциите й. Това постави Nikola в курс на сблъсък с Tesla, която също планира да построи електрически полу-камиони и футуристичен пикап. Но дори и да не иска да бъде следващата Tesla, всъщност тя няма нищо общо с Tesla.

Бизнес планът на Nikola е насочен по-малко към камионите и повече към водорода. Компанията казва, че ще направи своя версия на полу-камион, задвижван от водород до 2023 г. във фабрика, която строи в Аризона. Но вместо да продава камионите директно на клиентите си, както другите компании, Никола поставя камионите и горивото в един пакет.

Компанията планира да построи мрежа от стотици станции за зареждане с водород из Северна Америка и няколко в Европа. Планът е тези водородни станции да създават водорода на място, чрез процес наречен електролиза. Компанията възнамерява й да договори свръх-евтини цени на електричеството, за да захранва процеса който превръща водата във водород. Не планира обаче да го прави сама или със своя собствена технология.