Далио за заплахата срещу долара като резервна валута

Рей Далио, основател на Bridgewater Associates

16:21 | 16 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Да, има такава заплаха. Това е еволюционен тип процес.

Все още няма добра алтернатива под формата на валута в буквалния смисъл, но големите, институционални инвеститори не прибягват непременно до  алтернативни валути, защото и трите основни резервни валути имат един и същ базов проблем.

Затова те се насочват към нови хранилища на богатство. И, също като реакцията през 1933г., виждаме, че тези хранилища на богатство са акциите, златото и други класове активи, чиито цени се повишават. Това е онзи тип движение, който наблюдаваме, когато си купите компания, но възвръщаемостта по облигациите ви е ниска.

Същото важи за златото и другите класове активи. Ако процесът стигне твърде далеч, а това е факт, и рискът нарасне, това е много опасно.

Прилича на валутна отбрана.

С други думи, ако собствениците на облигации, а те са много, предпочетат да продадат облигациите, защото те не осигуряват добра възвръщаемост, а това е така, и понеже има твърде голямо производство на дълг и монетизация на дълг, това поставя Федералния резерв и другите централни банки в изключително трудната позиция да оперират като отбраняват валутата.

По механичен начин щом парите излизат от дълга, това означава, че или лихвените проценти ще нараснат, което би било ужасно за икономиката и пазарите, или те ще са принудени да купуват все повече облигации и по този начин е възможно да се навлезе в спирала.