Защо са популярни компаниите със специално предназначение

Днес компаниите са по-добра сделка от участие в публично предлагане.

12:29 | 25 август 2020
Обновен: 12:30 | 25 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В компаниите със специално предназначение/SPACs/ да договарят придобивания, инвеститорите набират стотици милиони долари с обещанието да ги използват придобиването на компания в рамките на 24 месеца. Инвеститорите се доверяват на тези, които ще сключат сделката за придобиване, което в дългосрочен план ще им донесе печалба.

Финансови титани като Бил Акмън, инвеститорът активист Клиф Робинс и бившият инвеститор в BlackStone Чин Чу наскоро набраха средства за компании за придобивания. Фирмите от Уолстрийт Goldman, Apollo и Centerview направиха същото. Общо емисията на компаниите със специално предназначение достигна над 25 милиарда в средата на август. Най-голямата дума набрана в една година.

Технологичният милиардер и собственик на Sacramento Kings, Вивек Ранадиве, казва че тези компании са уловили „най-голямата в историята възможност за създаване на богатство“. Преди години, далеч не беше така, когато разбирането за тези компании беше най-малкото неясно.

Частните фирми предпочитат компаниите за придобивания, защото регулаторните спънки са по-малко от публичното предлагане, получават по-бърз достъп до публичните пазари без да прескачат препятствията, които стоят пред първичните предлагания. Инвестиционните банки също ги харесват, защото те им носят значителни такси. В година на пазарна несигурност и ниски очаквания за публичните предлагания, специалните компании са донесли над 800 милиона такси за Credit Suisse, Goldman Sachs и други.

Но тези компании също носят риск.

Много от тях са сключвали сделка, която не донася очакваната възвръщаемост. От 2010, тяхната средна възвръщаемост е 10% по същото време S&P 500 скача с 203%. Но Уолстрийт залага, че специалните компании ще удържат на обещанието си и че днес, те ще свържат големите пари с подходящите сделки. Бил Акмън, който създаде най голямата компания със специално предназначение през юли, обобщава възможностите и предизвикателствата.

"Ние сме като агенция за срещи с еднорози. Искаме да се оженим за много привлекателен еднорог, който отговаря на характеристиките ни и сме измислили как да сме много привлекателен партньор", казва Бил Акмън.