Готова ли е Камарата за компромис за стимулите

Джоди Шнайдър, Bloomberg

13:00 | 19 август 2020
Обновен: 13:45 | 19 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В основни линии администрацията на Тръмп заяви, че вижда възможност републиканци и демократи да се договорят за по-малък пакет помощи от около 500 милиарда долара и биха могли да пропуснат основните въпроси по които няма съгласие и да се договорят по проблеми като финансовата помощ за пощите, повече пари за бизнесите, за да запазят работните места.

Те остават на различни позиции по въпроси като помощта за щатските правителства и плащането на стимули. Нанси Пелоси и Чък Шумър заявиха, че са готови да снижат искането си до 2 трилиона долара от първоначалните два и половина трилиона.

Точно тази сума беше приета през май.

Но те заявиха, че могат да направят още компромиси. Проблемът е, че Сенатът на заседава и не се знае кога ще се събере отново. В събота, камарата на представителите ще се събере да гласува 25 милиарда помощ за пощите.

Двете камари трябва да обсъдят и да гласуват един и същи законопроект. Така че, могат да минат седмици и дори месеци преди това да стане.

 

В началото на седмицата Нанси Пелоси подсказа, че ако демократите са готови на компромис, биха могли да приемат договореност, която е по-близо до цифрата предложена от републиканците и да обявят план за допълнителни стимули след изборите през ноември.

Разбира се това е при положение, че демократите се представят добре и са в позиция да преговарят. Но това може и да не стане.

Всичко зависи от много фактори, включително и на каква цифра ще се споразумеят.

Междувременно много хора в САЩ страдат, те се нуждаят от тези плащания, а и бизнесите се нуждаят от пари, за да останат отворени.

Особено предвид спада в оборотите на търговците на дребно и ресторантите. За много хора в Съединените щати това са реални жизнени проблеми и това може да се отрази на изборите, може да повлияе на това как ще гласуват хората.