USPS и изборите в САЩ, част 2

Тим О’Брайън, Bloomberg

11:52 | 18 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът Тръмп проявява дългосрочен интерес към USPS.

По-рано тази пролет, когато беше отпусната федералната помощ за нея, той се опита да овладее USPS като промени начина на предоставяне на услуги - условие за отпускане на субсидиите.

А сега, в навечерието на президентските избори, и естествено, преди самия изборен ден през ноември, стои въпросът дали президентът Тръмп ще се опита да използва USPS като оръжие за подклаждане на електоралните настроения в своя полза.

Той назначи нов главен директор на USPS, Луи Де Джой, който е първият директор на Пощите в последните над 20 години без никакъв трудов опит в институцията.

Натискът на администрацията на Тръмп да използва като оръжие Пощите прилича на следване на предизборен наръчник от 1890 г. Сортировъчните машини за писма и обикновените  пощенски стари лавици са премахнати от станциите, според запознати, като така сортирането и разносът стават по-трудни. Извънредните часове са орязани и това драстично забавя времето за доставка. На някои места като Портланд и Юджийн, щата Орегон, пощенските кутии са премахнати от тротоарите.

Пощенските служби твърдят, че последното е за да се намали струпването на хора, но знае ли се?

Прекият ефект от всичко това напоследък е драстичният спад в пощенските доставки. А в изборна година последиците могат да бъдат тежки. Всеки глас, макар и пуснат по пощата и с клеймо преди деня на изборите, в повечето щати, ако той пристигне след изборния ден, няма да бъде зачетен. Нещото, което изостри общественото внимание, е, че по-рано тази година президентът Тръмп, главният държавен прокурор Уилям Бар нееднократно са характеризирали гласуването по пощата и неприсъствения вот като потенциално манипулируеми. Но всъщност няма никакви доказателства за подобни практики. Че има известно забавяне при тях е факт, но  редица щати имат дългогодишна успешна традиция с вота по пощата.

Въпросът, който още е неясен в цялата тази ситуация, е: какво да се прави от тук нататък? Пощенските служби се надзирават от изпълнителната власт. Конгресът очевидно има правомощията за надзор над дейността им. Но на този етап най-силната реакция е Конгресът да праща гневни писма към Пощите и да иска отговори от Луи Де Джой. Впрочем напоследък се предприеха и по-решителни стъпки. Конгресът поиска от главния пощенски инспектор да инспектира  част от скорошните действия на Луи Де Джой. И Конгресът реши да проведе изслушването му на 17 септември.

Заключенията на главния държавен пощенски инспектор са благоприятни. Писмата са сигурни. Но в крайна сметка нищо от това няма да е в състояние да спре случващото се сега. За щастие много от щатските главни прокурори обмислят да съдят администрацията на Тръмп за опитите да се саботират местните избирателни закони чрез пощенските служби. Но отново, не е ясно да ли съдилищата ще дадат достатъчно бърз ход на делата, така че да има реален ефект от исковете. И ако не,  в деня на изборите ще има последици. Това кара залозите в битката за Пощите и гласуването по пощата да скочат до небесата. Като всичко в ерата на Тръмп, границите на закона, етиката и изпълнителната власт се подлагат на изпитания, невиждани до този момент, но те и не трябва да бъдат толерирани от никого – особено от избирателите.