AmCham: Не е ясна стратегията на САЩ за WeChat, част 1

Кер Гибс, президент на AmCham Шанхай

11:27 | 18 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ние все още имаме надежда, че търговските преговори ще продължат. Нямаме търпение да видим дискусиите да се подновят и да започнат да се движат в по-конструктивна посока.

Говори се за WeChat и забраната му – нещо, което следим много внимателно. Но важното е двете страни да си говорят, да си говорят конструктивно и да намерят бъдещата структура между американската и китайската икономика.

Ако работим заедно, това ще ни донесе много ползи.

В последните 30-35г отношенията ни бяха много продуктивни.

Бихме искали това да продължи, ако може.

Цялото ни внимание е към забраната на TikTok и WeChat. Указът на президента е изключително неясен. Един от неговите възможни прочити е като защитна мярка за американските потребители и техните данни. И това не би засегнало американските компании, които работят в чужбина.

Това би могло да е едно тълкуване на указа.

Но се опитваме да работим с администрацията и да научим повече за намеренията й. Ако бъдат засегнат операциите на американските компании в Китай,  това ще е опустошително.

Особено за бизнеси, насочени към потребителите, търговия на дребно – които се справят доста добре в Китай.

Ние сме зависими от тези платформи – за плащанията от китайските потребители например. Така че би било автогол с опустошителна сила, ако това ни засегне тук.

Но ние се опитваме да работим с администрацията и да научим повече за намеренията им и как ще се прилага указа. Как би могъл да ни засегне.

Може изобщо да не ни засегне.