Индийският премиер строи хиндуистки храм на мястото на джамия

Върховният съд на Индия даде зелена светлина за изграждането на хиндуистки храм

19:05 | 6 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Премиерът Моди постави първия камък за храм на мястото на разрушена джамия. Индийският премиер положи основите за нов хиндуистки храм на оспорван терен, някога приютявал джамия от 16ти век. Десетилетният спор за парцела приключи миналата година, когато Върховният съд на Индия даде зелена светлина за изграждането на хиндуистки храм и разпореди на мюсюлманите да се предостави терен от над 2000 кв. м. за строежа на джамия наблизо. Вярващите хиндуисти считат, че това е родното място на бог Рам и твърдят, че джамията е била издигната на мястото на по-стар хиндуистки храм.

Религиозни хинду фанатици разрушават джамията през 1992 г. В сблъсъците загиват  около 2000 човека. Моди е сред тези, които още от 90те години на 20 век настояват хиндуискти храм да замени джамията.

Според политическия анализатор  Сатиш Мизра присъствието на премиера на подобна изява ще увеличи подкрепата за политиката му и ще спомогне за консолидирането на вота на хиндуистите.

Според Иън Хол, професор от Университета Грифит, в международен план ходът да се строи ще бъде възприет като знак на желанието на Моди да насочи Индия в националистическото хиндуистко русло.

Нарендра Моди, премиерът на Индия, каза: 

"Днес е исторически ден за издигане на националния флаг на Индия и прославата му нашир и надлъж в бъдните години и во веки веков. Днешният ден затвърждава решимостта на милионите вярващи в Бога Рам. Днес ние даряваме истината, ненасилието, вярата и саможертвата на почитащия закона индийски народ."