Калифорния започва да отчита спад на инфекциите

Гавин Нюсъм, губернатор на щата Калифорния

00:52 | 5 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ще ви съобщя добра новина. Броят на положителните случаи за вчера /3 август 2020г/ беше 5 739. Това е цифрата за един ден. Пак ще повторя, повтарям го до втръсване, че не гледам дневните бройки, те растат или спадат.

За някой уикенд се съобщават по-малко случаи в понеделник, например. Седемдневният усреднен брой става по-важната цифра. А ще видите, че усредненият седемдневен брой е 7 764. Този брой, впрочем, е спад с около  21,2 % спрямо предходния седемдневен период. Това е добрата новина. Спад от 21,2% . Миналият път при показването на подобен слайд имахме  9 800 среднодневен брой случаи. 9 859 случая, да бъдем точни. Така че от 9 859 случая усреднен седемдневен брой от преди седмица сега сме на 7 764, тоест 21,2 %-ен спад спрямо предходния отчетен период.

Това е относно броя на случаите. Но искам да ви предупредя. Казвал съм го и преди, други са го казвали, някои от тях с различни цели от нашата, която е да Ви насърчим. Като повишаваме броя на тестовете, неизбежно има повишение на положителните случаи. Съветвам хората да не се фокусират толкова върху тази цифра. А да следят показателя за съотношението положителни спрямо общ брой тестове и да гледат броя на хоспитализираните и тези в интензивните отделения  на щата Калифорния.

Тези цифри добиват още по-голямо значение от гледна точка на нивото на смъртност, за справянето на здравната ни система и нейния капацитет. Искаме да тестваме възможно най-голям брой хора, но целта на един тест не е просто да Ви даде някаква цифра, а е усилие да се разбере какво е епидемичното разпространение в дадена общност, да се ограничи това разпространение, да подкрепим служителите за контактно проследяване, за изолираме и поставих хора под карантина. И в крайна сметка да ограничим  щетите върху болничната ни система и в интензивните ни отделения.

Ето защо пропорцията положителни спрямо общ брой тествани е важна. Гледахте тази презентация, позната Ви е темата. Ето защо тази пропорция е толкова важна. Ето това са ранни добри признаци на нов развой на историята.