СТО след пандемията според Лиъм Фокс, част 1

Лиъм Фокс, номиниран кандидат за директор на СТО; бивш министър на търговията на Обединеното кралство

04:55 | 29 юли 2020
Обновен: 05:03 | 29 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

За ситуацията с търговията в света е ясно, е че е изправена пред кризата с Ковид, но всъщност бих казал, че беше в криза и преди това.

Глобалната търговия всъщност се сви през последното тримесечие на 2019 поради няколко фактора. Търговското напрежение между САЩ и Китай със сигурност бе един от тях.

Наблюдаваме сред страните от Г-20 увеличаване на тенденцията на протекционизъм след финансовата криза от 2009г.

Само 0.7% от вноса на Г-20 бе покрит от рестриктивните мерки. До края на 2019 това бе 10.3%.

Така че няколко неща се случваха едновременно – имахме засилен протекционизъм, търговското напрежение между САЩ и Китай и също така циклични елементи, произлизащи от 10-годишния растеж на глобалната икономика.

В известен смисъл търговското напрежение САЩ-Китай трябва да бъде разрешено двустранно.

Според предишния ни опит, тези неща се разрешават заради финансовите разходи, които си навличат страните в тези спорове и без съмнение засягат и БВП както в Китай, така и в САЩ.

Факт е, че са изправени пред мита от средно 28%. Въпросът е при икономическия спад, който вероятно ще видим след Ковид, дали това ще е бреме, което съответните правителства ще са склонни да продължат да носят.

Що се отнася до Световната търговска организация, тя трябва да се увери, че правилата се прилагат справедливо.

През 2018 бях министър на търговията на Обединеното кралство и посетих 5 пъти Китай и 5 пъти Вашингтон и през цялото дебатът беше дали защитаваме система, базирана на правилата.